Zimní péče o autobaterii je jednodušší, než se zdá. Stačí dodržovat několik pravidel

Řeklo by se, že běžná spalovací auta a elektromobily toho moc společného nemají. Opak je ale pravdou. Oba typy vozidel mají klasickou 12V autobaterii. A jak je známo, o tu je třeba pečovat a správně se o ni starat. Jinak hrozí problémy, včetně nepojízdnosti vozu. A je jedno, zda je na naftu, benzín nebo elektřinu. Jaká specifika zimní péče má a na co myslet?

Nabíjení jako základ

Nabití autobaterie před prvními silnými mrazy je ideální cestou, jak zajistit, že zvládne zimu bez úhony. Nejenom silné mrazy mají vliv na její postupné vybíjení. Autobaterii nijak nesvědčí ani vysoké teploty. Po létě tak může být výrazně zhuntovaná, a je tak třeba dodat jí chybějící energii z domácí zásuvky. Zároveň je třeba zvážit, zda už není na hranici své životnosti a není namístě pořídit jinou.

Zdroj obrázku: Freepik

Jezděte delší trasy

Autobaterie se v autě průběžně nabíjí. A to platí jak u vozů se spalovacím motorem, tak u elektromobilů. Aby se nabila dostatečně, musíme tomu přizpůsobit jízdu. Krátké popojíždění několik kilometrů do práce je vždy tím nejhorším. Pokud používáte auto právě k tomuto, naplánujte si čas od času nějaký delší výlet. Baterie dostane tolik energie, kolik potřebuje a opět tím snížíte riziko toho, že by vás během zimy nechala ve štychu. Nejenom v tom, že nenastartujete, ale i v tom, že nemusíte auto třeba ani odemknout, protože nebude fungovat centrál.

Parkujte v teple

To se snadno řekne, ale hůře udělá. Kdo není majitelem rodinného domu, nezbývá mu než parkovat venku na mrazivém počasí. Kdo však garáž má, měl by ji využívat. I když není temperovaná. Rozdíl teplot bude i tak znatelný a autobaterie nebude degradována mrazem. Toto platí i o vašich jízdách. Například u kanceláře nebo supermarketu využívejte kryté garáže, kde je vždy tepleji než venku. Vaší autobaterii to jenom prospěje, a pokud je v dobrém stavu, klidně může vydržet i několik dalších sezón.

Zdroj: https://www.firestonecompleteautocare.com/blog/batteries/tricks-to-keep-car-battery-charged-in-cold/
Zimní péče o autobaterii je jednodušší, než se zdá. Stačí dodržovat několik pravidel
Přesunout se na začátek