Start-stop systém není ve všech vozech. Ty, které ho mít nemusí, ale lidé kupovat nechtějí

Prvek výbavy v podobě start-stop systému je snad tím nejdiskutovanějším, co se ekologie současných vozidel týká. Cílem je snižování spotřeby, a tím i emisí. Funkce má za úkol vypínat motor při stání, a tak zbytečně nespalovat palivo. A to má pomoci přírodě. Moc se ale už nemluví o zatěžování akumulátoru nebo také vlivu na startér. I proto mnozí tento systém po usednutí vypínají nebo chtějí vozy, které tento prvek ještě nemají.

Problém nových aut

Kdo uvažuje o novém autě, ten často narazí. To proto, že start-stop systém dnes patří mezi tu výbavu, která je u moderních aut běžným standardem. Důvody jsou samozřejmě ekologické a automobilky se tímto snaží plnit přísné emisní normy. I proto řada lidí raději sáhne po ojetině, u které zatím není povinnost tohoto proklínaného systému. Málokdo si ale uvědomuje, že i v segmentu nových aut lze najít ty, které funkcí start-stop nedisponují.

Zdroj obrázku: Freepik

Auta s trochou elektřiny

Elektrifikace je směr, kterým se vydává většina automobilek. Kromě spalovacího motoru tak je součástí vozidel také akumulátor a pochopitelně i elektromotor. Elektřina tak má nabídnout nejenom zlepšení výkonu a točivého momentu, ale také ekologičnost. Také proto hybridy dnes dokážou jezdit i bez sepnutého spalovacího motoru. A to od jednotek po desítky kilometrů v podobně plug-in verzí.

A právě v hybridních vozech by systém start-stop nedával žádný smysl, jelikož si tato auta víceméně sama řídí to, kdy bude v chodu jenom elektromotor, kdy motor spalovací a kdy dojde ke kombinaci. Dané tlačítko tak ztrácí svůj význam a proto ho v daných vozech nenajdete. Ne každý ale má kladný názor na elektrifikaci aut a mnozí motoristé hybridům stále nepřišli na chuť. Často také z důvodu vyšších cen, které by se však měly vrátit ve spotřebě. Návratnost je ale dlouhodobá a odvíjí se nejenom od nájezdu, ale také stylu jízdy. Ne vždy k ní tedy může dojít.

Zdroj: https://www.autocar.co.uk/car-news/new-cars/stop-start-long-term-impact-your-car-s-engine
Start-stop systém není ve všech vozech. Ty, které ho mít nemusí, ale lidé kupovat nechtějí
Přesunout se na začátek