I při dodržování maximální povolené rychlosti jde dostat tučnou pokutu. Stačí udělat tyto chyby

Jsou lidé, kteří si s dodržováním maximální povolené rychlosti hlavu nijak výrazně nelámou. I když ví, že by měli jet 90, nebo 110, či 130 kilometrů v hodině, jedou podstatně rychleji. Když dostanou pokutu, jasně chápou, proč tomu tak bylo. To ale neznamená, že by pokutu nemohl dostat i ten, co rychlost dodržuje. Stačí, aby v rámci své jízdy udělal několik prohřešků, a když se dostane do hledáčku policie, bude mít smůlu. Na co dát pozor?

Volba jízdního pruhu

Ideálním příkladem je jízda po dálnici povolenou rychlostí 130 kilometrů v hodině. Pokud takový řidič jede v pravém pruhu, je vše v pořádku. Když ale zamíří do levého z jiného důvodu, než je předjíždění, může skončit v rukou policejní hlídky. Jednoduše řečeno, levý pruh je určený jen na předjíždění. Dlouhodobá jízda v něm, i kdyby byla dálnice zcela prázdná, je zakázaná. Kdo tak činí, měl by počítat s možnou pokutou, i když jede maximální povolenou rychlostí.

Zdroj obrázku: Freepik

Vzdálenost od ostatních aut

Jet maximální povolenou rychlostí je jenom část povinností, které na silnicích máme. Mezi další patří i dodržování bezpečné vzdálenosti. I když jedeme povolenou rychlostí, stejně jako auto před námi, neznamená to, že na něho můžeme být nalepení. Vždy je třeba myslet na dostatečný odstup, jehož délka se odvíjí i od toho, jakou rychlostí jedeme. Důvodem je primárně bezpečnost, jelikož při neočekávané situaci může být problém reagovat a dobrzdit.

Přizpůsobení jízdy

Zákon hovoří jasně. A poměrně komplikovaně. Přímo totiž říká, že „rychlost jízdy musí řidič přizpůsobit zejména svým schopnostem, vlastnostem vozidla a nákladu, předpokládanému stavebnímu a dopravně technickému stavu pozemní komunikace, její kategorii a třídě, povětrnostním podmínkám a jiným okolnostem“.

Z citace zákona jasně plyne, že mít maximální povolenou rychlost na tachometru je jedna věc, ale okolnosti jsou věc druhá. Sice to bude mít policie velmi těžké s prokazováním, ale pokud někdo pojede jako šílenec v situacích, kdy je to hazard, může se rozhodnout řidiče pokutovat.

Zdroj: https://www.kurzy.cz/zakony/361-2000-zakon-o-silnicnim-provozu/paragraf-18/
I při dodržování maximální povolené rychlosti jde dostat tučnou pokutu. Stačí udělat tyto chyby
Přesunout se na začátek