Ve městě je třeba dát si pozor na obávanou skupinu řidičů. Ženy ani cyklisté to nejsou

Základem bezpečného cestování je i nutnost předvídat. A myslet na to, co by se mohlo stát. V tu chvíli už máme v záloze případnou reakci na komplikovanou situaci. V souvislosti s tím mají řidiči už tak nějak vytipováno, kdo by mohl být na silnici problémovým elementem. Na koho si primárně ve městech dávat velký pozor?

Obvyklé skupiny to nejsou

Když se zeptáte na to, jaké skupiny jsou na silnicích nejrizikovější, budou vám lidé odpovídat vesměs stejně. Problém vidí v mladých řidičích, ale také v seniorech. Pro některé jsou problémovou skupinou také ženy nebo cyklisté. Nezapomíná se ale ještě na jednu skupinu řidičů – kurýry. A je jedno, zda se jedná o ty v dodávkách rozvážející balíky, nebo ty v osobních vozech s jídlem.

Standardní chování

Práce kurýrů rozhodně není žádný med a určitě není jednoduchá. To ale některé z nich neopravňuje jezdit tak, že ostatním znepříjemňují život. Kdo chce v městském provozu dojet bezpečně do cíle, měl by si právě na tuto skupinu dát pozor. Poznat ji lze celkem jednoduše – jejich vozy jsou polepeny firemními barvami a jejich styl jízdy je nezaměnitelný a je také jasně identifikovatelný.

Zdroj obrázku: Freepik

Na co si dát pozor?

V čem kurýři nejvíce vadí? Velkým tématem je jejich rychlá, často agresivní a někdy také až bezohledná jízda. Je to dáno povahou jejich povolání. Mají na rozvoz určitý čas a není v jejich zájmu se zdržet. Proto pokud někoho takového vidíte, je mnohdy lepší uhnout mu z cesty než riskovat kolizi.

Kurýři jsou ale velmi často i překážkou, kterou znenadání vytvoří. Ne všude se dá bez problémů zastavit, a tak jejich vozy někdy stojí přímo na vozovce, jindy do ní výrazně zasahují. Zkrátka si myslí, že stačí zapnout „varováky“ a problém je vyřešen.

Důvod k naštvání?

Na jednu stranu je tento styl jízdy důvodem k určitému naštvání a obavám. Na druhou stranu to kurýři nedělají schválně. Oni jsou tlačeni do dojezdových časů. Oni nemají jinou možnost než zastavit na těch pár minut tak, jak je to jen možné. Sice je třeba dát si na ně velký pozor, ale určitá tolerance je také namístě.

Zdroj: https://encyclopedia.pub/entry/23731
Ve městě je třeba dát si pozor na obávanou skupinu řidičů. Ženy ani cyklisté to nejsou
Přesunout se na začátek