Doplnit olej lze snadno i bez trychtýře. S šikovnou pomůckou nepřijde ani kapka nazmar

Čas od času je třeba dát autu olej. Buď plnou dávku, když ho měníme, nebo jenom trochu, pokud zjistíme jeho nedostatečnou hladinu. Teorii dolití má ještě z autoškoly zvládnutou každý. Stačí otevřít víčko, vzít lahev s olejem a lít. Málokdo ale začátečníkům řekne, že bez trychtýře to nepůjde. Kdo se o to pokusí, může počítat s tím, že mimo otvor může klidně skončit i pár deci. Přitom se tomu dá velmi jednoduše zabránit pomocí netradičního, ale funkčního triku.

Hustota oleje komplikuje nalévání, má ale i výhodu

Olej má oproti jiným běžným provozním kapalinám zcela jinou hustotu. Oproti například vodě do ostřikovačů nebo chladicí kapalině je podstatně hustší. To může velmi často komplikovat jeho samotné nalévání, jelikož nemusíme odhadnout správné množství a v tu chvíli končí trocha oleje mimo otvor. Nejenom že přicházíme o peníze, jelikož motorový olej není nic levného, ale také ztratíme čas tím, že kryt motoru musíme následně čistit.

Zdroj obrázku: Freepik

Daná hustota oleje však může být na druhou stranu také výhodou. Zatímco u ostatních provozních kapalin tento trik s největší pravděpodobností fungovat nebude, u oleje je tomu přesně naopak. Potřebné množství zamíří přesně tam, kam zamířit má. A ani jedna jediná kapka nepřijde nazmar.

Použijte vhodný nástroj

Jak zajistit, abychom mohli olej bez problémů nalít do motoru třeba i bez trychtýře? Pomůže vhodný nástroj. V tomto případě je to šroubovák. Jednou rukou ho držte pod lehce zkoseným úhlem. Konec šroubováku by měl končit v hrdle pro motorový olej. Ten následně nelijte přímo do otvoru, ale lijte ho na šroubovák. Díky své konzistenci po něm bude pozvolna stékat a bude mířit přesně tam, kam vy potřebujete. A pokud šroubovák nemáte, zkuste najít v autě nebo dílně podobný nástroj. A pokud ani ten nemáte k dispozici, není třeba zoufat. Jako zcela improvizované řešení může pomoci také měrka hladiny motorového oleje.

Zdroj: https://lifehacks.stackexchange.com/questions/493/how-can-i-add-oil-to-a-car-without-a-funnel
Doplnit olej lze snadno i bez trychtýře. S šikovnou pomůckou nepřijde ani kapka nazmar
Přesunout se na začátek